al contingut a la navegació Informació de contacte

platycladus orientalis var aurea nana

Nom català

Arbre de la vida

Altres noms

Biota, tuia oriental nana, Arbre de la vida de la Xina

Família

Cupressàcies

Origen

Xina

Tipus

Arbust

Floració

abril-maig

Propietats botàniques

Nom botànic i etimologia: Platycladus orientalis var aurea nana (aurea nana) (antic Thuja orientalis). Platycladus = rames planes i en vertical. Orientalis: oriental. Aurea: color daurat, or. Nana: petit. Thuja: que produeix resina.

Planta: Arbust petit (nana) que pot arribar al metre i mig, en forma cònica. És monoic. La Tuia normal pot arribar a fer entre 20 i 30 metres d’alçada. Rames curtes i dirigides cap a dalt. Versió nana.

Fulles: perennes, esquamiformes, escamoses i densament ramificades, de color verd clar o groguenc (àurea vol dir daurat, or, groc), disposades en 4 fileres.

Flor: Les flors masculines són grogues, en forma de pinyes als extrems de les rames formats per 4-12 escames que envolten de 2 a 4 sacs polínics i les inflorescències femenines verdoses a les vores laterals de les rames en grups densos d’escames planes i blanquinoses.

Fruit: pinyes (cons) ovoides de color rosa-asalmonat i més tard glaucs. Quan es torna marró-canela ha madurat tornant-se llenyós, s’obre i allibera les llavors

Propietats ornamentals

Sempre verda. Molt usat en jardineria, es planta sol o varis exemplars fent tanca.

Propietats culinàries

 

Propietats fragants

De les fulles, cortesa i llavors es destil·la un oli essencial per elaborar perfums.

Propietats medicinals

És una de les 50 herbes fonamentals en la medicina tradicional xinesa. S’extreu olis essencials per a la indústria farmacèutica.

Relació amb els animals

 

Mitologia

L’arbre de la vida és un símbol per a explicar la unitat de tota la vida, estableix la unió entre el cel i la terra: les seves arrels arriben a l’infern i les seves branques s’estenen cap al cel. És un arbre que dóna fruits que atorguen la immortalitat o vida eterna. En aquest, la llegenda és que produeix un préssec cada 3.000 anys, que atorga la vida eterna i està guardat per un drac (un altre símbol d’immortalitat).

Imatges

Codi mapa

01

Codi intern

jardí botànic 001 zona 1