al contingut a la navegació Informació de contacte

Jardí Botànic

El jardí botànic de Tiurana compta amb més de 80 espècies singulars d'arbres, arbustos i plantes. Aquesta zona, després de les obres de construcció dels murs per assentar el terreny durant l'any 2012, es va ajardinar amb plantes de diferents tipologies. És a l'any 2020 que s'inicia la seva documentació per a reconvertir-lo en jardí botànic.

Hi trobaràs plantes exòtiques, com el cirerer del Japó i la malva reial d'origen xinès escollida com la flor nacional de Corea del Sud; el marfull mediterrani, el lilà comú europeu o l'avet del Caucas; la feijoa sud-americana, la bella alfombra centreamericana i la magnòlia nord-americana; el cirerer de fulles porpra d'Orient, el cedre blau de l'Atlas africà i la margarida groga sud-africana; o el netejatubs australià i la mimosa comú de Tasmània.

I un fòssil vivent, com l'albercoc de plata de fulla bilobada (ginko biloba), espècie única d'arbre sense cap parent proper vui, separat de la resta fa més de 270 milions d'anys.

Arbres autòctons com el pi pinyer, l'azina o el roure i plantes fragants i medicinals com el romaní, l'espígol o el llorer. I recuperant la història de Tiurana, amb la seva famosa horta banyada pel riu Segre, hi podràs tornar a veure la Col i el Bitxo de Tiurana (llavors amb denominació d'origen propi) i també l'exquisita mongeta que s'hi cultivava, ja fos mongeta d'emparrar o mongeta de ganxet, a l'hort del jardí, un espai creat per recuperar la memòria i història de l'antic poble.

Finalment, descobriràs historietes sorprenents: com la de l'arbre de l'amor, amb les seves fulles amb forma de cor, que alhora és conegut com a arbre de Judea... i l'arbre de la vida, fonamental en la medicina tradicional xinesa.

Tot passejant veuràs pardals, papallones, insectes, borinots i abelles, oloraràs plantes aromàtiques, tocaràs rames, fulles, fruits i flors de colors espectaculars i sentiràs la calma de la natura. Desperta els cinc sentits! Et ve de gust?

MAPA PROVISIONAL AMB ELS NOMS DE LES PLANTES (descarrega'l aquí)

2021 07 23 mapa jardí botànic.jpg