Herbari de l'Era de les Bruixes
plantes remeires i bruixes
L'herbari de l'Era de les Bruixes està inclòs dins el projecte Tiuranatura i pretén mostrar les plantes silvestres, sobretot les més abundants i interessants, que es troben al municipi i que formen part del cens de plantes silvestres que l'Ajuntament de Tiurana duu a terme com, per exemple, el romaní, la farigola, l'espernallac o la sempreviva.
Un cop identificada una planta, realitzem la seva fitxa botànica buscant respondre les preguntes que ens hem fet de tot el que volem saber d'una planta tot pensant el que creiem que podem trobar interessant en cadascuna d'elles. Així doncs, ens interessem per les seves propietats botàniques, ornamentals, culinàries, fragants, medicinals, la seva relació amb els animals, els seus usos i tradicions i la seva mitologia. A l'herbari hi trobareu els quadres amb les plantes assecades i per obtenir la fitxa botànica per rebre'n tota la informació sobre la planta escollida heu d'escanejar el codi QR que us portarà al següent enllaç on s'hi allotja la llista del Cens de plantes silvestres de Tiurana.
Alhora, donem a conèixer el Triangle de les Bruixes de Tiurana on tant l'antiga vila com la nova de Solés s'hi troben al seu interior i que està format per:
- l'Era de les Bruixes (Tiurana)
- el Roc i la Plana del Roc de les Bruixes (Baronia de Rialb)
- el Serrat de les Bruixes (Bassella)
Queda clar que la toponímia d'aquests llocs indica que van existir bruixes a Tiurana, en altres contrades anomenades remeires, i que aquestes zones geogràfiques eren riques en plantes silvestres amb propietats medicinals o remeires, fragants i culinàries i que aquestes bruixes recol·lectaven per fer-ne remeis. I qui sap si fins i tot s'hi realitzaven aquelarres...