al contingut a la navegació Informació de contacte

Starlight Tiurana 2024

icona starlight cartell web.jpg icona progamació starlight astronomic.jpg

PROGRAMACIÓ DEL 4T FESTIVAL ASTRONÒMIC

Enguany al 4t festival astronòmic Starlight Tiurana hi trobaràs la següent programació:

Algunes activitats requereixen inscripció prèvia per al correcte funcionamient del mateix (són la ioga, cursa d'orientació, cata de vins, torneig d'escacs, inauguració del mirador i observació del cel nocturn i les visites guiades). Les veureu amb la marca de verificació en vermell 2023 07 07 check_incripcio.jpg.

Per a realitzar la inscripció a ioga, cursa d'orientació, inauguració del mirador i observació del cel nocturn i les visites guiades poden fer-ho a turisme@tiurana.cat o trucant al 973 056 046 de dilluns a divendres de 9 a 13h o enviant un whatsapp al 682 30 20 33. En el caso de fer-ho a la cursa d'orientació, hauran de posar, a més a més, el nom i cognoms de tots els participants, el seu DNI i la data de naixement, amb la finalitat de realizar l'assegurança de cada participant.

Per a la cata de vins han d'inscriu-re's directament al Gastrobar Solés (973 297 721 - 650 966 189).

Per al torneig d'escacs han d'inscriu-re's posant-se en contacte amb el maestre d'escacs Israel trucant o enviant un whatsapp al 630 66 53 26.

La resta d'activitats no és necessària la inscripció prèvia.

DILLUNS 5 D'AGOST

20:00 xerrada - exposició 'Viatge cap a l'Univers fosc'

01.1 expow.jpg

L'astrofísica solsonina Marta Puig Subirà ens parlará de la foscor de l'Univers, donant el tret de sortida a l'exposició de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona instal·lada a la sala de plens i que romandrà oberta fins el 21 d'agost. L'exposició proposa un recorregut per les fascinants fronteres de la cosmologia i la gravetat, que van des de la matèria fosca i l'energía fosca, als forats negres i les ones gravitacionals. Mirant al cel nocturn fem volar la nostra imaginació i allà fora hi ha molt més del que podem veure, ¡molt més per descobrir!
Duració: 50 minuts
Lloc: sala de plens de l'Ajuntament de Tiurana

22:00 cinema sota les estrelles 'Mart'

05.2 cinemaw.jpg

Aventura espacial on durant una missió tripulada a Mart es declara desaparegut un dels tripulantes, quedant abandonat a la superfície marciana i intentant poder comunicar-se amb la Terra mentres intenta sobreviviure al planeta vermell, creuant els dits per a que algú tingui un pla per a tornar-lo a casa.
Duració:
 130 minuts
Lloc: façana del mirador de l'església de Sant Pere

DIMARTS 6 D'AGOST

20:00 taller familiar d'estrelles

06.1 taller estrelles w.jpg

Vine a fer la teva estrella i un cop acabada la penjarem als arbres per a deixar la plaça del Pou amb un cel ben estrellat. Hauràs de dibuixar l'estrella sobre una superfície per a després retallar-la amb tisores. Una mica de pintura tempera fosforescent per a que es vegi brillant per la nit... i amb una corda la penjarem a l'arbre que més t'agradi. ¡I si tens temps i ganes de fer-ne més en farem fins que s'acabin!
Duració:  60 minuts
Lloc: plaça del Pou

2023 07 07 check_incripcio.jpg22:00 ioga sota les estrelles amb Ikigaï

06.2 iogaw.JPG

La sessió serà impartida per la instructora Anna Paüls, fundadora del centre Ikigaï. La pràctica de la modalitat Hatha Vinyasa combina el Hatha Ioga, que tendeix a ser més estàtic, amb el Vinyasa Ioga, que aporta major dinamisme. Aquesta combinació li permetrà viure una experiència única, ampliant els límits de les series tradicionals i activant tant el teu cos com la teva ment.
L'activitat es realitzarà al camp de vol, el punt més alt de Tiurana sota les estrelles, gaudint a la vegada del cel nocturn que ens envoltarà.
Inscripcions: enviant un correo electrònic a turisme@tiurana.cat o trucant al 973 056 046 de dilluns a divendres de 9 a 13h o enviant un whatsapp al 682 30 20 33.
Duració: 80 minuts
Lloc: camp de vol
Punt de trobada: a les 21:50 al 'foc del Pelegrí' (entrada del poble)

22:15 cinema infantil sota les estrelles 'Wall-E'

06.3 cinemaw.JPG

Pel·lícula que ens transportarà a una galàxia no tant llunyana per a una gran aventura còsmica sobre un robot anomenat Wall-E que coneix a l'elegant robot EVA per a realitzar un viatge interestel·lar. Una aventura per a gaudir en família.
Duració:  90 minuts
Lloc: façana del mirador de l'església de Sant Pere

DIMECRES 7 D'AGOST

20:00 presentació del llibre '50 aniversari de l'arribada de l'home a la Lluna'

07.1 presentacio llibrew.jpg

A càrrec d'en Miquel Torres, historiador i president del Grup d'Investigació de les Terres de Ponent, el llibre ha estat publicat pel GRTP amb la col·laboració de la Fundació Joan Oró i recull les activitats més interessants de celebració del 50 aniversari de l'arrivada de l'home a la Lluna, a nivell antropològic, analitzant com ens va afectar aquesta gesta espacial. Som fills de la carrera espacial i l'arrivada a la Lluna. Joan Oró fou el científic més important de les terres de Lleida i l'home que va estudiar les mostres que els astronautes van portar des de la Lluna.
Duració:  50 minuts
Lloc: plaça de l'alzinera

2023 07 07 check_incripcio.jpg22:00 Cursa d'orientació urbana nocturna

07.2 cursa orientaciow.jpg

Cursa d'orientació urbana que podrà fer-se de forma individual, en grup, familiar, amb amics... S'entregarà un mapa i una ficha de control per a realitzar amb èxit la cursa i trobar totes les balises proposades. La duració dependrà de la destresa que es tingui per trobar les balises.
Inscripcions: enviant un correo electrònic a turisme@tiurana.cat o trucant al 973 056 046 de dilluns a divendres de 9 a 13h o enviant un whatsapp al 682 30 20 33. Hauren d'indicar-nos nom i cognoms, DNI i data de naixement de tots els participants per a realitzar l'assegurança.
Recomanacions:
portar llanterna o frontal, calçat i roba còmoda i esportiva, repel·lent de mosquits i bebida i/o alimentació segons la necessitat de cada persona.
Duració: 60-90 minuts
Lloc: mirador de la plaça del Pou

DIJOUS 8 D'AGOST

22:00 'Lluna', espectacle d'Entreteles

08.3 entretelesw.jpeg

L'associació sociocultural Entreteles de Ponts ens ofereix l'espectacle 'Lluna', on parlen de les fases de la Lluna, relacionat-les amb les estacions i l'ovulació del cicle menstrual de la dona. La Lluna Nova: menstruació, hivern. La Lluna Creixent: preovulació, primavera. La Lluna Plena: ovulació, estiu. La Lluna Minvant: premenstruació, tardor. Tot va lligat a les coreografies de cada estació, representant els estats d'ànim que experimentem les dones amb el cicle menstrual i les estacions de l'any.
Duració: 60 minuts
Lloc: plaça del Pou

DIVENDRES 9 D'AGOST

2023 07 07 check_incripcio.jpg18:00 Visita guiada 'L'astronomia de Solés'

10.1 visita guiadaw.jpg

Visita guiada exclusiva del festival astronòmic per a descobrir les referències astronòmiques que conté l'ermita romànica de la Mare de Déu de Solés. ¡Ja d'entrada el seu nom! i 12 sols, 11 llunes, 34 estrelles, imatges i escenes amb més referències astronòmiques i els misteris dels templaris i el camí de Sant Jaume amb la mateixa imatge del sant a les pintures barroques, 23 petxines i el camí que seguien de nit els pelegrins: el camí de les estrelles! I per acabar, una petita visita al jardí botànic on trobarem plantes relacionades amb l'astronomia.
Inscripcions: enviant un correo electrònic a turisme@tiurana.cat o trucant al 973 056 046 de dilluns a divendres de 9 a 13h o enviant un whatsapp al 682 30 20 33.
Duració: 35 minuts
Lloc: Ermita de la Mare de Déu de Solés

19:30 taller de fotografia de postes de Sol amg Ramoon

10.2 taller posta solw.jpg

Amb Ramon Pérez, apasionat de la fotografia nocturna i del Sol... i la Lluna (d'aquí el seu nom a les xarxes socials @Ra_Moon), aprendrem tècniques per a fer una buena fotografia del Sol: material bàsic, configuració de la càmera... però sobretot com trobar la localització ideal per a prendre la fotografia amb el Sol en el millor lloc possible i a quina distància ubicar-se respecte a elements patrimonials per a realitzar espectaculars fotografies de monuments amb la posta de Sol de fons.
Recomanacions: Apte per a tots els nivells. Porta la teva càmera i trípode i gaudeix de la fotografia de postes de Sol.
Duració: 60 minuts
Lloc: mirador de la plaça del Pou. Segurament ens desplaçarem en vehicle per a poder realitzar la fotografia amb alguna construcció entre nosaltres i el Sol.

2023 07 07 check_incripcio.jpg20:30 Cata de vins estel·lars

09.3 cata vinsw.jpg

Gastrobar Solés ens oferirà una cata de vins en la seva vessant més astronòmic maridats amb un aperitiu.
Inscripcions: 973 297 721 - 650 966 189 (Gastrobar Solés)
Preu: 18 €
Duració: 45 minutos
Lloc: terrassa del Gastrobar Solés

2023 07 07 check_incripcio.jpg22:00 torneig d'escacs nocturn

09.4 escacsw.jpg

Per primera vez realitzarem un torneig d'escacs nocturn amb la direcció del mestre d'escacs Israel i amb 4 categories per trams segons el nivell d'ELO i amb trofeus per al campió de cada categoria i per al campió de la general, amb un ritme de joc 3+2 amb 9 rondes (depenent del nombre d'inscrits pot variar).
Inscripcions: 630 66 53 26 (Israel) fins el 8 d'agost.
Duració: 60 minuts
Lloc: plaça del Pou

22:00 taller de fotografia nocturna amb Jordi Odèn

09.5 taller jordi odenw.jpg

Amb el fantàstic fotògraf olianenc Jordi Odèn aprendrem les nocions bàsiques per a realitzar fotografies nocturnes de paisatge, fotografies jugant amb la llum i fent partícips als assistents en la composició de les mateixes.
Recomanacions: Apte per a tots elss nivells. Porta la teva càmera i trípode i gaudeix de la fotografia nocturna. També et pot ser útil un frontal, calçat i roba adequada per a la temperatura de la nit, repel·lente de mosquits, aigua i alguna cosa per menjar segons les necessitats de cadascú.
Duració: 60 minuts
Lloc: camp de vol
Punt de trobada:
Foc del Pelegrí (plaça del Pou)

23:00 taller 'El telescopi amb la fotografia nocturna' amb Ramon I. Canyelles

9.6 taller canyellesw.jpg

Ramon I. Canyelles , monitor astronòmic Starlight i creador del Congrés de fotografia i astrofotografia PhotoNit, ens explicarà com es pot fotografiar més enllà de les estrelles amb l'ajuda d'un telescopi, en el que també podrem observar diferents objetes estel·lars.
Recomanacions: Apte per a tots els nivells. Porta la teva càmara i trípode i gaudeix de la fotografia nocturna. També et pot ser útil un frontal, calçat i roba adequada per a la temperatura de la nit, repel·lent per a mosquits, aigua i alguna cosa per picar segons les necessitats de cadascú.
Duració: 60 minuts
Lloc: camp de vol
Punt de trobada: Foc del Pelegrí (plaça del Pou)

24:00 taller de fotografia de la Via Làctia amb Ramoon

09.7 taller via lacteaw.jpg

Amb Ramon Pérez, apasionat de la fotografia nocturna i del Sol... i la Lluna (d'aquí el seu nom a les xarxes socials @Ra_Moon), aprendrem tot el necexsari per a saber ver una bona fotografia de la Via Làctia, amb la tècnica de la fotografia vertical panoràmica per trams.
Recomanacions: Apte per a tots els nivells. Porta la teva càmera i trípode i gaudeix de la fotografia nocturna. També et pot ser útil un frontal, calçat i roba adequada per a la temperatura de la nit, repel·lent per a mosquits, aigua i alguna cosa per picar segons les necessitats de cadascú.
Duració: 60 minuts
Lloc: camp de vol
Punt de trobada: Foc del Pelegrí (plaça del Pou)

DISSABTE 10 D'AGOST

2023 07 07 check_incripcio.jpg16:30 Visita guiada 'L'astronomia de Solés'

10.1 visita guiadaw.jpg

Visita guiada exclusiva del festival astronòmic per a descobrir les referèncias astronòmiques que conté l'ermita romànica de la Mare de Déu de Solés. ¡Ja d'entrada el seu nom! i 12 sols, 11 llunes, 34 estrelles, imatges i escenes amb més referències astronòmiques i els misteris dels templaris i el camí de Sant Jaume amb la mateixa imatge del sant a les pintures barroques, 23 petxines i el camí que seguien de nit els pelegrins: el camí de les estrelles! I per últim, una petita visita al jardí botànic on trobarem plantes relacionades amb l'astronomia.
Inscripcions: enviant un correo electrònic a turisme@tiurana.cat o trucant al 973 056 046 de dilluns a divendres de 9 a 13h o enviant un whatsapp al 682 30 20 33.
Duració: 35 minuts
Lloc: Ermita de la Mare de Déu de Solés

18:00 taller familiar del coet d'en Tintín amb Univers Quark

10.2 univers quark taller Tintinretw.jpg

En un dels seus còmics, Tintín arribà a la Lluna amb el seu coet de 40 metres d'altura de propulsió nuclear ideat i construit pel famós enginyer Wolf i el professor Tornassol. Així doncs, en aquest taller proposarem a cada participant aconseguir el muntatge del coet d'en Tintín mitjançant un retallable i altres materials de reciclatge. Per últim, intentaremo un parell de llençaments i explicarem el funcionament de l'enlairament dels coets de veritat.
Duració: 60 minuts
Lloc: plaça del Pou

19:00 taller familiar d'observació del Sol amb telescopis amb Univers Quark

10.3 observacio solarw.JPG

Mentre observem les grans taques del Sol, Univers Quark ens explicarà com fabrica la llum i energia, entre d'altres curiositats, de l'estrella que tenim més a prop. Podrem observar els detalls de la nostra estrella amb un telescopi equipat especialment amb un filtre de màxima seguretat. 
Duració: 60 minuts
Lloc: mirador de la plaça del Pou

20:00 caminada i sopar popular de posta de Sol al Dolmen del Perotillo

10.4 dolmenw.jpg

Caminada circular anant per asfalt fins el dolmen del Perotillo de Bassella contemplant la posta de Sol tot caminant. Es necessari portar-se cadascú el sopar i l'Ajuntament de Tiurana oferirà a cada participant un refrigeri. Un cop visitat el dolmen, prosseguirem la caminada entre asfalt i ruta de senderisme pel Mas de la Coma i agafant el 'bosquet' per tornar al poble.
Recomanacions per a sopar: no hi haurà cadires si no és per necessitats de falta de mobilita. Millor si es porta alguna cosa lleugera com un entrepà i fruita.
Recomanacions: Portar calçat i roba còmoda adequada a la temperatura del crepuscle i repel·lente de mosquits.
Duració: 100 minuts
Punt de sortida: mirador de la plaça del Pou

2023 07 07 check_incripcio.jpg22:00 inauguració del mirador astronòmic de les piscines

10.5 inauguracio miradorw.jpg

Tiurana es troba integrada dins la certificació de Destinació Turística Starlight de l'àmbit territorial de la certificació Starlight Montsec i es troba dins l'àrea d'influència del punt de referència de l'Observatori Astronòmic del Montsec i té un atractiu turístic astronòmic únic: l'ermita de la Mare de Déu de Solés. També compta amb un mirador astronòmic de l'estrella polar a l'ermita de Sant Ermengol. I a partir d'aquesta inauguració, s'afegeix el mirador astronòmic de les piscines des d'on podràs observar el cel nocturn sense sortir del poble.
Inscripcions:  Podeu realitzar la inscripció a turisme@tiurana.cat, trucant al 973 056 046 de dilluns a divendres de 9 a 13h o enviant un whatsapp al 682 30 20 33. La inscripción inclou l'activitat posterior d'observació del cel nocturn.
Duració: 15 minuts
Lloc: mirador astronòmic de les piscines

2023 07 07 check_incripcio.jpg22:15 Observació nocturna amb telescopis al mirador astronòmic de les piscines

10.6 observacio nocturnaw.JPG

Amb l'ajuda d'uns potents telescopis i una càmera astronòmica, en Joan, astrònom d'Univers Quark, ens projectará en una pantalla les imatges en directe d'estrelles de diferents colors, planetes, cúmuls de cents de mils d'estrelles o de llunyanes galàxies. I, evidentement, també veurem les estrelles a simple vista des del nou mirador astronòmic de les piscines de Tiurana.
Inscripcions: Al ser un espai tancat, existeix limitació d'assistència. Podeu realitzar la inscripció a turisme@tiurana.cat, trucnat al 973 056 046 de dilluns a divendres de 9 a 13h o enviant un whatsapp al 682 30 20 33. La inscripció inclou l'activitat anterior de la inauguració del mirador.
Recomanacions: per comoditat es sentarà al terra per a que tothom pugui seguir l'observació, es recomanable portar roba adequada a la temperatura de la nit i repel·lent per a mosquits.
Duració: 110 minuts
Lloc: mirador astronòmicc de les piscines

DIUMENGE 11 D'AGOST

2023 07 07 check_incripcio.jpg15:30 visita guiada 'L'astronomia de Solés'

11.1 visita guiadaw.jpg

Visita guiada exclusiva del festival astronòmico per a descobrir les referències astronòmiques que conté l'ermita romànica de la Mare de Déu de Solés. ¡Ja d'entrada el seu nom! i 12 sols, 11 llunes, 34 estrelles, imatges i escenes amb més referèncias astronòmiques i els misteris dels templers i el camí de Sant Jaume amb la mateixa imatge del sant a les pintures barroques, 23 petxines i el camí que seguien de nit els pelegrins: el camí de les estrelles! I per acabar, una petita visita al jardí botànic on hi trobarems plantes relacionades amb l'astronomia.
Inscripcions: per correo electrònic a turisme@tiurana.cat o trucant al 973 056 046 de dilluns a divendres de 9 a 13h o enviant un whatsapp al 682 30 20 33.
Duració: 35 minuts
Lloc: Ermita de la Mare de Déu de Solés

17:00 a 20:00 sessions de planetari portàtil del Parc Astronòmic del Montsec

11.2 planetari pamw.png

De la mà dels monitors del Parc Astronòmic del Montsec ens endinsarem en un planetari digital multimèdia per a descobrir els astres que emplenen el nostre cel estrellat i la nostra posició en la immensitat de l'Univers amb variades sessions familiars de projeccions astronòmiques envoltants de 360º per a contemplar ¡el cel estrellat encara que sigui de dia!
Recomanacions: El planetari té capacitat per a 30-40 persones. Segons l'assistència es podrà repetir l'accés al planetari per a veure altres sessions o serà necessari fer cua i esperar-se.
Duració:
180 minuts. Cada projecció té una duració de 20 a 45 minutos.
Lloc: plaça de l'alzinera

20:00 concert de posta de Sol 'Pau Casals, músic humanista' amb el Quartet de Corda de la Camerata XXI

11.3 camerata xxi pau casalsw.jpg

El Quartet de Corda de la Camerata XXI ens oferirà un concert de clausura del festival astronòmic gaudint a la vegada de la posta de Sol fent un homenatge a Pau Casals, el músic català més important de tots els temps i convertint-se en un model en la lluita per la pau, la democràcia i els drets humans. Entre el repertori trobarem música de Bach, Vivaldi, Beethoven, Albéniz, Granados i, evidentement, Pau Casals.
Duració: 60 minuts
Lloc: mirador de la plaça del Pou

DURANT TOT EL FESTIVAL

Concurs 'Tu ets l'estrella'

B concurs Tu ets l'estrellaw.jpg

Busca a algú de l'organització i fes-te amb la targeta del concurs. Amb aquesta hauràs d'emplenar les teves dades de contacte per un costat i a l'altre costat la trobaràs dividida en casellas, una per cada un dels set dies que dura el Festival. Tan sols al participar en una activitat diària, demana a l'organització que et segelli la casella del dia corresponent. Quant més dies participis, més possibilitats tindràs d'endur-te el premi.
Premi: una entrada doble per a visitar el Parc Astronòmic del Montsec a Àger.
Requisits: pot participar tothom (si és menor, haurà de posar el nom d'un tutor/a). Cada dia segellat és un punt, quantss més punts tinguis més opcions tindràs per fer-te amb el premi. Es realitzarà el sorteig una vegada acabat el festival, publicant-se el nom de la persona afortunada a les nostres xarxes socials.

Exposició 'Viatge cap a l'Univers fosc'

A expow.jpg

El cel nocturn està ple d'imatges espectaculars que atrauen la nostra mirada i ens fan volar la imaginació. Però, allà fora hi ha molt més del que podemo veure, molt més per descobrir. Aquesta exposició proposa un recorregut per les fascinants fronteres de la cosmologia i la gravetat, que van des de la matèria fosca i l'energia fosca, als forats negres i les ones gravitacionals. Podreu visitar-la des del 5 d'agosto, primer dia de festival, fins el 21 d'agost. L'exposició ha estat cedida per l'Institut de Ciències del Cosmos de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona.
Horaris: de 9:00 a 13:00 de dilluns a divendres. D'11:00 a 13:00 dissabtes i diumenges
Lloc: sala de plens de l'Ajuntament

Si necesita algo relacionado con problemas de movilidad o cualquier otra cuestión o duda, nos lo puede comunicar e intentaremos facilitarle su correcta participación.
Todas las actividades están pensadas para abastecer al máximo de perfiles independientemente de sus condiciones, sexos y edades.
Todas las actividades están pensadas para realizar a pie, excepto si se solicita el desplazamiento en vehículo por motivos de problemas en la movilidad del participante.
La organización puede verse obligada a alterar la programación por causas ajenas a la propia organización.