al contingut a la navegació Informació de contacte

Starlight Tiurana 2022

Starlight Tiurana 2022.jpg Starlight Tiurana 2022 programació.jpg

PROGRAMACIÓ STARLIGHT TIURANA 2022

DIMARTS 2 AGOST

22:00 cinema infantil sota les estrelles
'Llunàtics', molt més que una aventura a l'espai, una pel·lícula animada de comèdia i aventures fantàstica, basada en un conte de fades de Gerdt von Bassewitz, que s'embarca en un viatge encantador només per herois, fins a la Lluna, anar i tornar.
Durada: 85 minuts
Lloc: mirador de la façana de l'església de Sant Pere

DIMECRES 3 AGOST

22:00 ioga nocturn d'Hatha Vinyasa amb Ikigaï
Impartida per l'Anna Paüls, fundadora del centre Ikigaï, l'estil Hatha Vinyasa és una combinació, entre el Hatha Ioga més estàtic, i el Vinyasa Ioga, més dinàmic. Amb aquesta variant, ampliaràs els límits de les sèries tradicionals amb innovadores combinacions, activant el teu cos i la teva atenció amb actitud positiva. L'activitat es realitzarà al camp de vol, a uns 100 metres de distància del poble, per gaudir del cel nocturn i el paisatge que ens envoltarà.
RECOMANACIONS: Cal portar estora i un fulard per a cobrir-se o jaqueta per al relax final. També es recomana portar llanterna per tornar al poble. Alhora, si et cal, porta quelcom que personalment et pugui fer falta, com aigua o repel·lent pels mosquits.
Durada: 90 minuts
Lloc: Camp de vol
Punt de trobada: Foc del Pelegrí (Plaça del Pou)

DIJOUS 4 AGOST

22:00 cursa d'orientació noctura
De la mà de l'Equip de Tecnificació i Formació en Esports de Muntanya (ETFEM) realitzarem una cursa d'orientació nocturna per l'entorn urbà de Tiurana. L'iniciarem amb un briefing previ per explicar als participants com serà la cursa i amb l'entrega del mapa i una fitxa de control per grup que els participants hauran de fer servir per a realitzar-la amb èxit. Podeu inscriure-us individualment o per grups.
RECOMANACIONS: Cal portar llanterna (per veure-hi mentre feu la prova i veure el mapa i la fitxa de control per anotar-hi les valisses) i roba còmoda o esportiva.
Durada: 60 minuts
Lloc: mirador de la plaça del Pou

23:00 cinema musical sota les estrelles
'La ciutat de les estrelles (La la land)', guardonada amb 6 Oscar i 7 Globus d'Or, és una pel·lícula musical que narra la relació entre una jove aspirant a actriu, que treballa com a camarera mentre va a càstings, i un pianista de jazz que s'enamoren. Reviurem el Hollywood daurat dels anys cinquanta amb una banda sonora i unes imatges espectaculars en un viatge de pel·lícula a Los Ángeles.
Durada: 112 minuts
Lloc: mirador de la façana de l'església de Sant Pere.

DIVENDRES 5 AGOST

19:00 xerrada 'Ratpenats: de Batman a Dràcula'
L'Artur, de l'associació Gestió Natural, ens explicarà la biologia d'aquests animals: hàbitat, alimentació, costums, hibernació, diversitat d'espècies... valorant els beneficis que aquest mamífer realitza al medi ambient i als humans. Alhora, ens ensenyarà els més coneguts i famosos, tot desmuntant alguns falsos mites sobre ells.
Durada: 50 minuts
Lloc: plaça de l'Alzinera

20:00 taller de construcció de caixes-refugi per a ratpenats
A continuació de la xerrada, construïrem cinc caixes per tal de donar refugi als ratpenats que hi viuen, en un taller participatiu i de conscienciació mediambiental per tal d'ajudar a la protecció d'aquestes espècies i integrar-les amb la població, augmentant així el mapa animal urbanístic de Tiurana. Les caixes-refugi estan fetes de fusta massissa, aptes per col·locar a la natura.
Durada: 40 minuts
Lloc:
plaça de l'Alzinera

22:00 sortida guiada nocturna 'Descobrint la fauna a la foscor: sons i sensacions a la nit'
Sortida guiada en silenci, amb places limitades, per tal de descobrir la fauna nocturna del nostre entorn i que la nit ens permeti descobrir. També podrem detectar, mitjançant un detector de ratpenats, la seva presència al cel nocturn de Tiurana.
RECOMANACIONS: calçat i roba còmoda i d'abric. Repel·lent de mosquits. Frontal o llanterna. Beguda.
Durada: 60 minuts
Punt de trobada: Foc del Pelegrí (Plaça del Pou)

23:00 taller de fotografia nocturna
Amb Jordi Odèn, fantàstic fotògraf de l'Alt Urgell, aprendrem d'una manera fàcil a realitzar una fotografia de paisatge nocturn amb les estrelles de protagonistes. També aprendrem com es realitza una fotografia circumpolar. I capturarem les esteles que deixen les llums en moviment, com la dels cotxes. I ens ho passarem molt bé escrivint amb llum realitzant fotografia de  pintura de llum (lightpainting). I, si els núvols no volen el protagonisme, també podrem observar la Via Làctia i fotografiar-la. Tot sense allunyar-nos gaire del poble.
RECOMANACIONS: Porta la teva càmera i trípode. També una llum frontal. I roba adient segons la temperatura de la nit. I, si et cal, repel·lent de mosquits.
Durada: 60 minuts
Punt de trobada: plaça del Pou

DISSABTE 6 AGOST

18:00 visita guiada 'L'astronomia de Solés'
La simbologia astronòmica de la Mare de Déu de Solés i el fet de ser Destinació Turística Starlight ha donat peu a fer aquesta visita guiada especial, diferent de la que realitzem durant tot l'any anomenada 'Tiurana Monumental', per cercar totes les referències astronòmiques que conté l'ermita de la Mare de Déu de Solés: estrelles, llunes, figures santorals... La visita continuarà al jardí botànic per conèixer plantes relacionades amb l'astronomia.
Durada: 35 minuts
Lloc: ermita de la Mare de Déu de Solés

19:00 observació del Sol amb telescopis
El Sol, tot i que és l'estrella més propera a la Terra, és un objecte molt desconegut. Coneixem la seva estructura, el seu color, la seva temperatura i altres dades gràcies a l'estudi fet amb diferents telescopis a la Terra i a l'espai. Aquesta activitat vol acostar-vos de primera mà l'observació del Sol i poder conèixer quines són les seves principals estructures: la superfície solar i l'atomosfera solar. És un taller interactiu, amb explicacions de l'estructura interna i externa del Sol de la mà d'Univers Quark i amb la posterior observació del Sol amb telescopi.
Durada: 60 minuts
Lloc: plaça del Pou

20:00 taller de construcció d'un rellotge solar
Univers Quark ens guiarà en la construcció d'un rellotge de Sol, un artefacte que mesura l'hora a partir de l'ombra que projecte un estil, que pot ser un pal, una roca, un arbre, una persona... o en el nostre cas un cordill. Els rellotges de Sol mesuren la durada del dia, és a dir, mentre hi hagi ombra que projecta el Sol. Una vegada muntat el rellotge solar, caldrà orientar-lo adequadament perquè ens indica l'hora correctament. Mentrestant adquirirem coneixements sobre la mesura del temps i conceptes de rotació de la Terra.
Durada: 55 minuts
Lloc: plaça del Pou

22:00 caminada nocturna a l'ermita de Sant Ermengol
Sortida des del Foc del Pelegrí fins a l'ermita romànica de Sant Ermengol amb una distància inferior als 2 km entre el poble i l'ermita amb un desnivell acumulat de tan sols 50 metres. Una ruta d'asfalt amb tram final de camí de terra sense dificultat pels participants. Allà realitzarem la següent activitat. Caldrà tenir en compte que cal tornar al poble en acabar-la, trigant uns 20 minuts més.
RECOMANACIONS: calçat i roba còmoda i d'abric. Repel·lent de mosquits. Frontal o llanterna. Beguda.
Durada: 20 minuts
Lloc sortida: Foc del Pelegrí (Plaça del Pou)

22:30 observació guiada del cel nocturn amb telescopis
De la mà d'Univers Quark observarem amb telescopis la Lluna, les estrelles i alguns planetes des de l'ermita de Sant Ermengol. Un paratge amb certificació Starlight des d'on gaudir d'un cel nocturn excel·lent i on s'hi troba instal·lat un mirador astronòmic amb informació sobre l'Estrella Polar i com observar-la.
Durada: 80 minuts
Lloc: ermita de Sant Ermengol

DIUMENGE 7 AGOST

18:00 visita guiada 'L'astronomia de Solés'
La simbologia astronòmica de la Mare de Déu de Solés i el fet de ser Destinació Turística Starlight ha donat peu a fer aquesta visita guiada especial, diferent de la que realitzem durant tot l'any anomenada 'Tiurana Monumental', per cercar totes les referències astronòmiques que conté l'ermita de la Mare de Déu de Solés: estrelles, llunes, figures santorals... La visita continuarà al jardí botànic per conèixer plantes relacionades amb l'astronomia.
Durada: 35 minuts
Lloc: ermita de la Mare de Déu de Solés

19:30 espectacle de teatre de carrer 'Asteroid'
Un meteorit ha impactat a la plaça del Pou de Tiurana. La policia científica realitza un primer acostament i extreu algunes mostres. Però comencen a succeir coses inesperades. Un espectacle que, mitjançant l'humor absurd, afronta la forma de relacionar-nos amb el desconegut, i la necessitat humana d'entendre el món que ens envolta. O és millor no entendre res i deixar-se portar per l'aventura? La companyia 'Campi qui pugui' combina titelles i actors, teatre físic i clown amb l'objectiu d'aconseguir un impacte sorprenent i transformador en l'espai públic, a través de l'humor com a eina de cohesió social. Una trepidant aventura per a tota la família!
Durada: 35 minuts
Lloc: plaça del Pou

22:00 concert familiar 'Enciclopèdia baixeta de la nit'
Les '2princesesbarbudes' ens presenten un espectacle musical per a tota la família amb cançons que parlen de les bèsties nocturnes, de les lliçons d'astronomia del Professor Alexandre Bonanit, dels itineraris dels angelets i els ratolins que s'emporten les dents i dels estris imprescindibles per passar una bona nit. Somnis, tauletes de nit, llumets, observacions telescòpiques, sabatilles, got d'aigua i fins i tot una fanfàrria romanesa serviran per a la presentació de l'enciclopèdia. I tot plegat amb instruments que us deixaran bocabadats i ritmes moderns, antics, tropicals i de l'est.
Durada: 50 minuts
Lloc: plaça de l'Alzinera

ACTIVITATS GRATUÏTES - PLACES LIMITADES
Algunes activitats tenen limitació de participants per poder realitzar correctament l'activitat. Cal inscripció prèvia fins el 2 d'agost a les activitats de ioga, cursa d'orientació, xerrada+taller de ratpenats, sortida guiada nocturna de fauna, taller de fotografia, visites guiades, observació solar i taller de construcció d'un rellotge solar. Les activitats que no requereixen inscripció són les sessions de cinema (dimarts i dijous), la caminada i observació nocturna a Sant Ermengol de dissabte, i el teatre al carrer i concert del diumenge.
Inscripcions a:
turisme@tiurana.cat o 682 30 20 33

Aquest festival compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs. El programa pot veure's modificat per l'organització.